vrijdag 11 juli 2008

Paperassen

Onze inschrijving bij de gemeente Schoten (waar we gaan wonen zijn bij onze terugkomst uit de Verenigde Staten) heeft ook wat hindernissen gekend. We zijn ons maandagochtend (30 juni) gaan aanmelden, en dan is het wachten op de wijkagent die moet controleren of je ook effectief op het opgegeven adres woont. Vier dagen later stond hij hier voor de deur (dat zijn dus vier dagen waarin je niet verder kan met de rest van de paperassen want je hebt geen officieel adres). Vanaf maandag (7 juli) mochten we dan opnieuw naar het gemeentehuis om onze nieuwe identiteitskaart aan te vragen (daar heb je dat papiertje van de wijkagent dus voor nodig). En raad eens wat er maandag gebeurd is? Er is brand uitgebroken in de kantoren van de gemeente Schoten! Toch echt een teken dat ze ons hier niet terug willen. Maandag en dinsdag waren de kantoren dus gesloten, maar woensdag zijn we er dan toch in geslaagd onze "pas" aan te vragen. Binnen drie weken zouden we een brief moeten krijgen waarmee we dan nog eens naar het gemeentehuis mogen om de pas op te halen.

En die pas is toch redelijk belangrijk in Belgie, hebben we al ontdekt: zonder pas geen sis-kaart (en zonder sis-kaart geen mutualiteit, hospitalisatieverzekering of werk), zonder pas geen nummerplaat (en zonder nummerplaat geen verzekering of auto), zonder pas geen internet-rekening bij Fortis (en dus geen 4%),... Uiteindelijk is er voor alles (behalve het Fortis-verhaal) wel weer een "Belgische" oplossing te vinden, maar daar verlies je enorm veel tijd (en geduld, en geloof in de mensheid) mee. Maar kom, we hebben toch geen werk, dus we hebben tijd om ons daarmee bezig te houden.

4 opmerkingen:

saskia zei

Ahja die pas, wat een miserie. Probeer ook maar eens een gsm abonnement zonder af te sluiten ... Ik had een Belgische pas, toen k in luxemburg woonde, maar daar stond geen adres op en was dus just waardeloos. Paspoort was ook niet goed, want weeral geen adres. Man ik had gewoon geen enkele manier om te bewijzen waar ik woonde.

Maar ja gelukkig zijn er de 'Belgische' oplossingen.

Annelica zei

Hm, leuk al dat papperassenwerk.
Welkom terug in Belgiƫ trouwens. Wat vind je van ons typisch Belgisch zomerweertje?

Kristelfr zei

Succes ermee! Loop zelf al 1j rond in Frankrijk met pas van Belgisch consulaat in NL... Zie er gewoon tegenop dat weer te laten omzetten, zo'n gedoe!
Maar goed, je zit nu wel dicht bij de speculoos(laas?)jes, de chocola, de pralinekes... Comfortfood als het allemaal niet zo vlotjes gaat :-)

Anoniem zei

Tja, die Belgische papiermolen kan tellen, he.